Over ons

Contact

 

Westkantstraat 16, 8020 Ruddervoorde

0497 54 58 87

° 16 september 1954

Gehuwd met kunstenares Christine Cosyns

 

 

Alledaagse objecten worden in de eigen specifieke context of contrasterend samengevoegd tot een nieuw beeld. In zijn beroepsactiviteit als loodgieter ontdekt Alain de esthetische mogelijkheden van lood, zink en koper en verwerkt ze tot poëtische creaties. Het verhaal zit in de vormgeving, in de solide open belijdenis van waar het om gaat. Glas is een medium als een ander, dat evenals brons of zink, een emotie kan oproepen namelijk de kwetsbaarheid van ons innerlijk en onze dromen. Alain bouwt met evidente maar frappante  middelen een wereld van tegentekens in de richting van zijn omringende wereld.

 

Hugo Houtteman

Kunst is dat wat gemaakt is met de vooropstaande bedoeling de menselijke zintuigen én de menselijke geest te prikkelen. Alain Cool start op het ogenblik  van de eeuwwisseling met glas-in-lood en volgde daarna teken- en schilderlessen met acrylverf en aquarel. Sommigen onder jullie zijn reeds vertrouwd met zijn schilderkunst met daarin centraal zijn sensuele voorstelling van de vrouw. Dat Alain hierin vele grenzen aftast deed reeds vermoeden in zijn teken- en schilderkunst maar is vandaag duidelijk bewezen met het uitzonderlijke werk dat ons omringt. In één oogopslag lijken dze grijsblauwe loden landschappen te beschikken over een mysterieuze gloed, onmogelijk te categoriseren in één bepaalde kunstdiscipline. De sporen van de verwering op loden dragers zijn de getuigen van de tand des tijds. De onvoorspelbaarheid van het experimentele proces mondt uit in een sierlijke dans van lijnen en warme aardekleuren. Alain combineert ook verschillende materialen tot heel eigen poëtische vondsten. Hij verbindt sommige loden doeken met helder en breekbaar glas. Het frivole lichtspel in het glas biedt op die manier een extra dimensie en duizend mogelijkheden aan het werk. Soms fungeren de glazen staven als "brug" van het ene vlak naar het andere. Ze suggereren de overgang van de fasen in ons leven: een einde is een nieuw begin - emoties en fragiliteit tussenin.

Al deze canvassen vertellen een verhaal: het verhaal van de kunstenaar die in zijn beroepsbezigheid esthetische mogelijkheden ontdekt in materialen zoals lood, ijzer en zink en hiermee in zijn kunstbeoefening een bocht van 90 graden maakt. Een verhaal dat getuigt van durf, creatieve handen en hard werk.

 

Cultuurfunctionaris beeldende kunsten

Valerie Vandamme