Alain Cool

‘Give fools their gold, and knaves their power, let fortune's bubbles rise and fall, who sows a field, or trains a flower, or plants a tree, is more than all.’ John Greenleaf Whittier

De meer dan 3000 jaar oude Chinese filosofie ‘Feng Shui’ is een methode om de relatie tussen de mens en zijn directe omgeving inzichtelijk te maken. Ze leert hoe de omgeving van huis en tuin het geluk kan beïnvloeden via energiestromingen. Op grond van deze filosofie schep je met ronde vormen een ontspannende sfeer. Volgens de leer van de vijf energieën worden specifieke vormen gelinkt met Vuur, Aarde, Metaal, Water en Hout. De keuze van materialen - net zoals de kleur en de vorm - zijn medebepalend voor harmonie. Een ronde vorm heeft in deze theorie de energieke eigenschap van Metaal, waarbij de energie naar binnen is gericht. Dergelijke ronde structuren functioneren op de meest harmonische wijze als ze de kleur hebben die met metaal wordt geassocieerd.

 

Zowel in zijn ronde vorm als in zijn materiaal (metaal) staat een Cool Bubble symbool voor harmonie, rust, ontspanning en evenwicht. Hij belichaamt de uitgebalanceerde energie van een handgemaakt kunstwerk en is verkrijgbaar in geborsteld of hoogglans RVS, antra, (koper of zink op aanvraag) hangend, liggend of staand. De open vorm geeft een soort lichtheid en fragiliteit aan het werk waardoor ze ongekunsteld en discreet meteen deel uitmaken van hun omgeving.  Verschillende Cool Bubbles in dialoog plaatsen wekt een sprankelend, sierlijk en levenslustig beeld op.

 

Het verhaal van de Cool Bubbles vertaalt zich dus vooral in de bolle maar broze vormgeving en in de interactie van de omgeving waarin ze zich thuisvoelen. De Bubbles ontstonden vanuit een toevallig idee, een experiment van de kunstenaar op een ongedwongen moment. Al snel liet Alain Cool  ze uitgroeien tot volwaardige handgemaakte en begeerde kunstobjecten met de ambitie tuinen en interieurs met kwaliteit en ziel te sieren.

 

Valerie Vandamme

 

© Alain Cool 2018